(Hrvatski) Maksimalna dubina bazena bez spasioca- zakon

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U zadnjih nekoliko godina, vrlo često nailazimo na klijente (nažalost i kolege profesionalce) koji spominju razno razne zakone, uredbe i pravilnike kojima se regulira površina i dubina bazena, kao i “dubina bazena bez spasioca”. Ovom prilikom ćemo potpuno rasvijetliti tu misteriju i jednostavnim rječnikom sve pojasniti. Bazene kategoriziramo na dvije osnovne skupine. Javni bazeni (Bazeni koji su većinom u vlasništvu države, županije, grada, općine, DD tvrtki, Resorta itd.), i privatni bazeni (Vile, Kuće za odmor, apartmani i ostali objekti gdje nije dostupan javni pristup, znači Vaša privatna imovina.)

ZA PRIVATNE BAZENE:
(Bazeni koji služe u privatne namjene. Privatne vile, kuće, apartmani, sobe i slično.)
Sa građevinskog gledišta, ukoliko gradite bazen bez građevinske dozvole, onda isti mora biti – bazen tlocrtne površine do 100 m² ukopan u tlo. Izvor: Pravilinik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Primjetit ćete da se maksimalna dubina bazena nigdje ne spominje kao niti spasioc na bazenu. Jednostavno rečeno, dok god vam vanjski gabariti bazena ne prelaze 100m2 i bazen je ukopan u tlo ne treba Vam građevinska dozvola, a bazen može biti dubok koliko god Vi to želite. Međutim, Morate imati glavni ili tipski projekt izgradnje bazena (to sve možete riješiti sa Vašim projektantom ili s nama). Možete nas kontaktirati u vezi projektiranja na projekt@jadria-modul.hr

Objekti za najam u turizmu i kategorizacija istih:
Vile, apartmani, sobe i kampovi također mogu biti uređeni sa raznim bazenima. Da biste ih mogli koristiti u turizmu, odnosno u najmu gostima, morate te iste objekte kategorizirati. Da biste to napravili jednostavno trebate nazvati ured državne uprave u Vašoj županiji i tražiti odgovornu osobu sa kojom ćete dogovoriti da Vam kategoriziraju prostor koji želite iznajmljivati. Pravilnik o kategorizaciji objekata, uvjetima kategorija i minimalnim potrebnim uvjetima je dostupan ovdje: Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Kao što i sami vidite, nigdje u cijelom dokumentu se ne spominju bazeni, spasioc, spasitelji na bazenima ili bilo kakva površina i dubina bazena. U praksi često nailazimo na potpuno krive informacije o maksimalnoj dubini bazena bez spasioca od 2 metra po “zakonu” ili 150 cm po “zakonu o kategorizaciji”, ili “maksimalnoj kvadraturi od 24 m2”.

Zaključak:
U vrijeme pisanja ovog članka (16.10.2018):
Kod gradnje bazena BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE, bazen može biti do 100 m2 tlocrtne površine ukopan u tlo, bilo koje dubine. Za bazene IZNAD 100 m2 tlocrtne površine i bilo koje dubine morate ishoditi građevinsku dozvolu.
Kod kategorizacije objekata u turističke namjene NE POSTOJI zakon, uredba ili pravilnik u kojemu stoji da morate imati bazen do maksimalno 2 metra dubine, 1,5 metara dubine ili spasioca na bazenu ako je bazen dublji. Također ne morate imati maksimalnu dubinu bazena od 150 centimetara da biste taj objekt kategorizrali jer bazeni NE ULAZE u uvjete kategorizacije.